DÖNÜŞÜM - FRANZ KAFKA

Yazarı: Franz KAFKA
Çevirmen: Çiğdem ÖZMEN
Yayın Yılı: 2013
Sayfa Sayısı: 80
Yayınevi: Antik Dünya Klasikleri

Kafkanın ölümsüz başyapıtıGregor Samsa bir sabah kötü bir rüyadan uyandığında, kendini yatağında korkunç bir böceğe dönüşmüş olarak buldu.Daha ilk cümlesiyle bile kitabın sonunu merak ettiren bir konu… Sayfalar ilerledikçe Gregorun hayatına bir böcek olarak devam etmeye çalışmasına ve ailesinin, yakın çevresinin bu durum karşısındaki bocalamalarına tanık oluruz. Hayatın normal akışı içerisinde ortaya çıkan bu değişiklik, aslında Franz Kafkanın toplumda varolan kalıplaşmış düzene bir başkaldırısıdır. Toplumdan farklı olan insanların dışlanışını da bu yolla oldukça başarılı bir yöntemle eleştirir. Kafkanın bu başyapıtı, çok geçmeden klasikler arasında yerini almış ve Kafkanın ününü de günümüze kadar taşımıştır. Yaşadığı çağın zihniyetine o kadar büyük bir tepki duyar ki Kafka, ölümünden sonra yazdığı bütün eserlerini yakılması için en yakın dostu Max Brodyye emanet eder. Bugün Kafka gibi büyük bir edebi dehayı okuyabiliyorsak eğer, bunu Max Brodynin ihanetine(!) borçluyuz.
(Arka Kapak)

Yorumlar

  1. can yayınlarından okumuştum çok etkilenmiştim böyle farklı bir bakış açısı ve teknikle yazması beni kendimden başka diyarlara götürmüştü bir süre etkisinden çıkamadığım bir eserdi.çok da güzel yorumlamışsın çok güzel anlatmışsın kitabı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende çok beğendim sadece bir böcek değil tüm hayatı ve çevremizdeki insanları anlatan değerli bir kitap.
      Bu arada Wirginia Woolf'un Kendine Ait Bir Oda kitabının yorumunu yayınlamışsın beğenerek okudum :)

      Sil
  2. manyak bir kitaptır bu.Benim kızıma bıraktıklarım arasında ;)
    Yorumun da çok cici.

    YanıtlaSil
  3. Beni en çok Gregor'un böceğe dönüşmüş haldeyken, bunu değil de, işe geç kalmış olmasını dert edinip, patrona ne cevap vereceğini düşünmesi etkiler. Kafka'nın en çok okunan ve çevirisi en fazla yapılmış kitabıdır muhtemelen. Ahmet Cemal'in çevirisini ayrıca beğenmişimdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni böceğe dönüştükten sonra ailesiyle olan ilişkisindeki değişimler en çok etkileyen kısımlar :(

      Sil

Yorum Gönder