GÖKKUŞAĞI ASKERLERİ - ANDREA HİRATA

  

Yazarı: Andrea HİRATA
Yayın Yılı: 2012
Sayfa Sayısı: 258
Yayınevi: Butik Yayınları


TANITIM BÜLTENİNDEN....


Endonezya'dan büyüleyici, çok satılan kitaplar sıralamasında rekorlar kıran bir modern zaman peri masalı.


İkal, Endonezya'nın Belitung Adası'nda, altıncı sınıftan mezun olmanın büyük bir başarı olduğu Muhammadiye İlkokulu'nda öğrencidir. Okulu sürekli olarak kapatılma tehdidi altındadır. Aslında İkal ve Gökkuşağı Askerleri adını verdiği arkadaşları, her açıdan tehdit altındadır: kötümser, fırsatçı devlet memurları, yerini aldıkları sömürgecilikten pek de farkı olmayan açgözlü kurumlar, gittikçe derinleşen fakirlik ve dağılmakta olan altyapı ve hiç kapanmayan özgüven yaraları.

Ancak sıra dışı iki öğretmen sayesinde hâlâ umutları vardır ve İkal'in sınıf içindeki ve dışındaki eğitimi mutluluk vericidir. Onun ve arkadaşlarının, kasabanın güçlü kalay madencilerine baş kaldırılarını destekliyoruz. Öğretmeninin almasını söylediği tebeşirleri ona uzatan yarımay tırnaklı elle olan ilk aşkıyla tanışıyoruz. Sınıfın yalın ayaklı matematik dehası olan Lintang'ın zengin firmanın çocuklarını bir akademik yarışmada alt etmesini coşkuyla destekliyoruz. Hepsinden önemlisi, dünyanın en büyük Müslüman topluluğunun insanları ve âdetleriyle yakından tanışıyoruz.


KİTAP ELEŞTİRİSİ

Genel olarak hayatın nereden nereye getirdiğini görüyoruz. 
Beni en çok çocukluğundan beridir yaşantılarını okuyup ileri ki yıllarda bambaşka olan Lintang'ın hayatı şaşkınlığa uğratmıştı. Merakla okunabilinecek güzel bir kitap :)


Yorumlar

Yorum Gönder